Veilige veiligheidswaarschuwing

Inmiddels zijn we allemaal wel bekend met het gevaar van plastic zakken voor kleine kinderen: ze kunnen erin stikken als ze die over hun hoofd trekken, of dat bij een ander kind doen als spelletje.
Daarom staat er vaak – in verschillende talen – een waarschuwing hiervoor op dit soort zakken dat als verpakkingsmateriaal is gebruikt.

Zo ook op deze zak, die om een voorraadbus zat die ik met hoge korting (en veel spaarzegeltjes) op de kop had getikt bij een bekende supermarkt.

Geïntigreerd door de vele talen, besloot ik eens te kijken of de mij bekende talen een beetje overeenkwamen. Er zijn wat verschillen, maar de boodschap luidt over het algemeen: "Buiten bereik van (babies en) kinderen houden, want verstikkingsgevaar."

De Duitse vertaling viel erg op door de rigoreuze manier waarop geacht worden om te gaan met dit verpakkingsmateriaal:
We worden geacht het te "vernichten!" Zodat we daarmee vermijden dat kinderen ermee kunnen spelen ("Erstickungsgefahr!").

Tsja, dat is ook een manier, maar hoe doe je dat dan, dat "vernichten"? Ik (en de supermarkt waarschijnlijk ook) wil dat wel verantwoord en mileubewust kunnen doen. Zal ik de zak dan maar gewoon aan stukjes knippen en in de container voor plasticafval dumpen?  

Schrijf reactie (0 Reacties)

Autobiografische fictie

Ach, misschien is dit ook een grenzeloos begrip waar je alle kanten mee uit kunt.

De enige grens zou het autobiografische element kunnen zijn.

Maar een grens - één grens - is ook maar een korte, gedefiniëerde lijn omgeven door alles en daarmee geen grens, maar eerder een middelpunt. Een cluster van middelpunten, want welbeschouwd bestaat een lijn uit duizenden, miljoenen punten. Elk van deze puntjes is een deel van je zelf, van je eigen leven, van je autobios.

Fictie daarentegen stelt me in staat om alle grenzen te overschrijden. Grens is dan ook maar gewoon een woord...

(origineel: ongedateerd en handgescheven)

Schrijf reactie (0 Reacties)

Hoe bomen met elkaar praten

Een tijdje geleden heb ik een zeer indringende TED-talk gezien.

Ik wist wel dat planten, en bomen in het bijzonder, een bepaalde manier van communicatie hebben, maar dat het zo mooi in elkaar zat wist ik niet.

In deze TED-talk legt ecoloog Suzanne Simard uit hoe bomen via schimmels en ander bodemleven met elkaar communiceren. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

De zwakte van geweld

Nog altijd actueel, dit prachtige stukje wijsheid van Martin Luther King, meer dan vijftig jaar geleden uitgesproken:

 

“De ultieme zwakte van geweld is dat het een neergaande spiraal is, verwordend tot datgene dat het juist probeert te vernietigen. In plaats van het kwaad te verminderen, vermenigvuldigt geweld dit juist.

Met geweld vermoord je misschien de leugenaar, maar niet de leugen, noch realiseer je waarheid.

Met geweld vermoord je wellicht de haatdragende, maar je doodt niet de haat. In feite wordt de haat juist vergroot door geweld.

Lees meer...

Schrijf reactie (0 Reacties)

Meer artikelen...