Boekomslag Lichter Leven BruggemanAuteur Bruggeman schrijft in de inleiding dat hij niet houdt van “gelul of overdreven zweverigheid” en dat hij heeft geprobeerd te schrijven voor lezers die met beide benen in het leven en in de maatschappij staan. Volgens mij is dat aardig gelukt.

Ook zegt hij dat we niets moeten geloven van wat hij zegt, maar dat we het eerst zelf moeten ervaren en dan pas bepalen of het klopt. Deze benadering prikkelde mij op een aangename manier.

In het boek komen vele tradities en methoden langs en de schrijver behandelt ze vanuit zijn eigen persoonlijke ervaring en vanuit de ervaring van cliënten uit zijn praktijk. Dit is wat me het meeste aansprak in dit boek, een intieme kijk in een spirituele ontwikkeling die ook de mijne zou kunnen zijn. Zonder oordeel en educatief tegelijkertijd.

Voor ervaren spirituele zoekers zijn de eerste paar hoofdstukken misschien wat lastig door te komen omdat er zoveel bekende zaken worden aangestipt, maar ik vind dat dit waarde toevoegt doordat Bruggeman goed uitlegt wat overeenkomsten en verschillen zijn. En er komen genoeg (voor mij) nieuwe en praktisch toepasbare methoden en mooie modellen van “de werkelijkheid” aan de orde die zeer de moeite van het lezen en onderzoeken waard zijn.

In het laatste deel van het boek krijgen we als lezers onder andere schrijf- visualisatie- en meditatieoefeningen om het geleerde te toetsen en zelf te ervaren.

Van de afbeelding op het omslag (die volgens mij een mokkend kalf op de rug gezien, zittend op een donker wolkje uitbeeldt), kan ik niet helemaal begrijpen hoe die bedoeld is en ook niet of ik het wel goed zie.

Minpuntje

Het heeft vermoedelijk te maken met het feit dat dit een herziene en uitgebreide uitgave is, maar het viel me op dat er behoorlijk veel typo’s en interpunctiefouten voorbijkwamen. Een enkele keer zelfs een zin die in het niets eindigde en wat context leek te missen. Jammer voor de leeservaring, maar ik heb dit maar geprobeerd te zien als een oefening in loslaten. Best lastig voor een pietje precies als ik, maar ik geloof dat het gelukt is…

  

Ook lezen? Koop dit boek bij Bol.com via onderstaande link (opent in een nieuw venster)

LICHTER LEVEN - Robert Bruggeman

Reacties mogelijk gemaakt door CComment