Het omslag geeft een mooie samenvatting van wat ik kan verwachten: Een eenzame figuur op de top van een berg, met zo te zien nog een lange weg te gaan door diepe dalen en nog hogere bergen om te beklimmen. De held bevindt zich in een cirkel gezet met een gouden penseelstreek die net niet helemaal sluit. Een cyclus symboliserend, maar dat het allemaal net even anders zal gaan lopen dan voorzien.
Het lezen van dit boek is een feest van herkenning, een bron van inspiratie en een bron van diepgravende kennis over mythen, sagen, vertellingen en dromen. En het boek verduidelijkt hoe deze wereldwijd in allerlei culturen – ook de onze! – hun eigen gedaante aannemen. Door Joseph Campbell zorgvuldig onderzocht, gedocumenteerd van beeld voorzien en samengebracht in één volume.
Campbell heeft het universele reisverhaal van de held zeer goed geanalyseerd en weet met veel voorbeelden overtuigend over te brengen hoe de lezer de verschillende aspecten van die universele reis kan herkennen in bekenden en minder bekende mythen en verhalen.
Ik heb veel voor mij bekende verhalen met andere ogen en in veel groter detail leren bekijken.
Dit boek is van onschatbare waarde voor een ieder die inzicht wil in de filosofie, psychologie en de geschiedenis van de verhalen die ons omringen.
Zelfs als je op zoek ben naar jezelf, zul je in dit boek aanwijzingen krijgen: waar bevind ik me op mijn reis, hoe ga ik het best verder?
En uiteraard zal ik dit boek gebruiken als inspiratiebron om me te helpen betere verhalen te schrijven door in te spelen op de universele – grotendeels onbewuste – menselijke behoefte aan heldenverhalen die tegelijkertijd herkenning en verwondering oproepen.
Dat het origineel meer dan zeventig jaar geleden is geschreven, merk je aan de schrijfstijl – die gelukkig in deze herziene uitgave is gehandhaafd – in lange zinnen en bijzinnen, zinswendingen en uitweidingen, maar dat zorgde bij mij juist voor focus en respect!
Reacties mogelijk gemaakt door CComment